Despre tumorile de laringe/corzi vocale

Tumorile de laringe sunt o boala destul de frecvent intalnita in ultimii ani de zile din pacate si aceasta in special din cauza inmultirii factorilor favorizanti la care sunt expusi pacientii.

Dezvoltarea acestor tumori in zona de intalnire intre calea respiratorie si cea digestiva duce la o multitudine de simptome ce se agraveaza treptat dintre care cele mai frecvente sunt disfonia (modificarea vocii), odinofagia (durerea la inghitire) si disfagia (dificultatile de inghitire) si aparitia adenopatiilor laterocervicale (ganglioni mariti in zona gatului).

Dintre cele de mai sus, ghidurile internationale fac referire in primul rand la modificarile de voce care daca sub tratament in primele 14-21 de zile de la aparitie nu se amelioreaza si chiar se agraveza, necesita consult ORL cu endoscopie pentru a putea pune un diagnostic de certitudine corect.

Aparitia semenelor si simptomelor de mai sus trebuie sa aduca pacientul la medic si sa nu constituie o teama deoarece descoperite la timp si cand nu sunt neglijate pe principiul unei raceli prelungite sunt tratabile cu rezultate foarte bune.

De multe ori o raguseala cronica se poate dovedi o laringita cronica cu sanse bune de recuperare prin tratament adecvat si recuperare foniatrica dar in alte cazuri se pot decela la endoscopie flexibila tumori de coarda vocala, de laringe sau din zoneel adiacente cu efect compresiv.

Pentru o mai buna intelegere a acestei probleme complexe de sanatate va recomandam sa programati o consultatie la un medic ORL pentru a putea evalua obiectiv acest sindrom si pentru a stabili impreuna solutiile potrivite dumneavoastra.

ro_RORomanian