Despre sinuzite si optiunile chirurgicale de rezolvare a acestei patologii

Sinuzitele sunt boli ce presupun inflamatii ale sinusurilor – cavitati de o parte si alta a piramidei nazale. Natura acestor probleme poate fi alergica, virala sau bacteriana iar uneori sinuzitele pot fi un semn de insotire a cresterii unor tumori in zona nasului si sinusurilor. De asemenea sinuzitele pot fi insotite sau nu de polipoza nazala – cresterea unor mase de tesut in partea de mijloc si superioara a nasului si care este specifica pacientilor cu alergii.

O sinuzita este considerata acuta pina la 8 saptamani de zile. Scopul principal al tratamentelor aplicate local sau pe cale orala este de a asigura drenajul secretiilor, dezinflamarea zonelor mentionate si in unele cazuri rezolvarea infectiei. Aceasta atitudine rezolva de obicei presiunea si cefaleea din punctele sinusale, scurgerile de secretii, blocajul nazal si sindromul febril – semnele cele mai frecvent intalnite ale acestei patologii.

In unele situatii, dupa esecuri repetate ale tratamentelor topice si pe cale orala poate fi necesara o interventie chirurgicala de tip FESS – functional endoscopic sinus surgery. Aceasta chirurgie endoscopica functionala presupune deblocarea zonelor din nas pe unde ar trebui sa se scurga corect secretiile din sinusuri si largirea de obicei a orificiilor prin care dreneaza sinusurile. Se face de obicei sub anestezie generala si se poate asocia dupa particularitatile cazului cu septoplastie, turbinotomie, polipectomie.

In cazul sinusului maxilar probleme de inflamatie sau infectie pot proveni de la un drenaj slab al secretiilor prin diversi factori care ingusteaza sau blocheaza zona sau putem avea sinuzita maxilara odontogena – cu punct de plecare un focar infectios dentar, de obicei de unul din cei patru dinti cu radacini sinusale de pe fiecare hemiarcada superioara. In aceste situatii se recomanda intai asanarea focarului dentar si apoi abia si daca mai este nevoie tratament chirurgical ORL.

Interventiile chirurgicale de tip endoscopic functional sunt destul de usor de suportat de catre pacienti insa de multe ori, sinuzita fiind o boala cu multipli factori favorizanti, nici macar acest pas radical de tratament nu poate garanta evitarea 100% a unei recidive respectiv disparitia completa a tuturor simptomelor.

Este bine de retinut ca durerile din sinuzita in general cedeaza relativ usor cu antiinflamatorii si antialgice obisnuite si se localizeaza doar in punctele sinusale si nu de exemplu inspre mijlocul si zona superioara a fruntii sau pe obraz undeva in fata urechii. In general trebuie sa avem doua din cele trei semne principale – durere/cefalee in puncte sinusale, sindrom febril si scurgeri de secretii cronice, de obicei purulente ca sa ne gandim spre diagnosticul de sinuzita – nu doar durerea de cap.

Pentru a face o optiune corecta si informata in primul rand de tratament si avand in vedere complexitatea acestei boli va recomandam cand aveti o suspiciune sau cunoasteti sa se fi pus diagnostic de sinuzita iar simptomele recidiveaza sa va adresati pentru o consultatie unui medic ORL. Evaluarea prin consult, endoscopia si investigatiile de tip imagistic vor putea sa ofere un raspuns care sa duca la rezolutia simptomelor.

ro_RORomanian