Despre operatia de deviatie de sept

Operatia de deviatie de sept sau septoplastia este una din cele mai frecvente operatii efectuate in sfera ORL. Ea se adreseza deblocarii foselor nazale si egalarii lor pe cat posibil. De obicei aceasta interventie este insotita si de una accesorie – turbinotomia inferioara.

Concret deviatia de sept presupune ca peretele dintre cele doua nari care este partial cartilaginos si partial osos sa fie stramb. Acest lucru face ca una din nari sa fie mai mica si una mai mare de obicei pentru ani de zile. Ulterior organismul se adapteaza fluxului inegal de aer si pentru a putea filtra, umidifica si incalzi aerul se hipertrofiaza compensator peretele lateral pe nara opusa celei cu deviatie de sept. Deviatiile de sept apar de obicei post traumatisme nazale si sunt frecvent intalnite la orice varsta.

Pentru a vedea in ce masura deviatie de sept sau rinita hipertrofica (edematierea peretilor laterali ai narilor) deranjeaza mai mult pacientul, medicul prescrie de obicei un tratament cu efect dezobstruant local. In cazul in care acesta are succes rinita este cea raspunzatoare de blocajul nazal iar cand nu se observa schimbari majore sub tratament se considera necesara interventia chirurgicala pentru corectarea deviatiei de sept.

Din punct de vedere al miturilor propagate de-a lungul anilor, operatia in epoca moderna a ORL-ului se face cu anestezie generala – ceea ce ne pune in siguranta prin evaluarea pe aparate si sisteme a pacientului si nu presupune dureri postoperatorii, sangerari masive sau hematoame/echimoze periorbitare (acestea sunt asociate cu operatii de tip estetic in care este schimbata forma nasului si oasele externe ale piramidei nazale sunt fracturate). Se lucreaza sub control endosocpic si de multe ori nu exista fire de sutura. Pe nara opusa de obicei celei cu deviatia de sept se practica turbinotomie inferioara (cauterizarea cornetului nazal inferior) pentru a nu aparea senzatia postoperator ca nara fara deviatie este infundata. Pacientul ramane de obicei 24 de ore postoperator in spital pana cand se suprima tamponamentul nazal. Aceasta blocare temporara a nasului se face cu scopul ca pacientul sa nu inghita sange si asigura inchiderea vaselor de sange din zonele de incizie. In cazuri mai rare se poate lasa nasul fara tamponament in conditiile in care nu sangereaza la finalul interventiei.

De obicei pacientul se prezinta pentru sindromul obstructiv nazal provocat de deviatia de sept imediat dupa un traumatism cand sesizeaza blocarea partiala sau totala a unei nari. Dupa acest moment intervine o adaptare si ulterior dupa ani de zile cand incepe sa simta si nara de partea opusa deviatie de sept blocata este al doilea caz de prezentare la medic.

Deviatiile de sept pot influenta si forma nasului respectiv deviatiile piramidei de la linia mediana si in aceste cazuri respectiv la deviatiile de sept din zona anterioara de sprijin a varfului nasului se recomanda operatie de rinoseptoplastie pentru un rezultat bun mai ales din punct de vedere functional.

ro_RORomanian