Amigdalele și vegetațiile adenoide (polipii copilului ) sunt părți ale inelului Waldeyer, nume atribuit grupurilor de țesut limfoid cu rol de apărare care înconjoară partea din spatele nasului și a limbii la intrarea în gât. Inelul este poziționat ideal pentru a păzi sistemul respirator de invazia bacteriilor și virușilor prin capturarea acestora și producerea de anticorpi împotriva lor. La majoritatea persoanelor amigdalele se observă ușor de o parte și de alta a gâtului , în spatele și deasupra limbii, dar vegetațiile adenoide , din cauza poziției lor în spatele nasului și deasupra palatului moale, se pot vedea efectiv folosind o oglindă, un endoscop special introdus pe cale nazală ori se pot palpa cu degetul protejat de o mănușă. Rolul amigdalelor și vegetațiilor adenoide este de a atrage și oferi microorganismelor un loc temporar de creștere și înmulțire, în timp ce produc anticorpi împotriva acelorași ,,musafiri”. Într-o SITUAȚIE IDEALĂ acești anticorpi duc la eliminarea microorganismelor din gât. Dacă microorganismele reapar anticorpii odată produși se vor reactiva pentru a proteja gâtul, plămânii și restul corpului de infecție.
Fig. 1 Inelul Waldeyer (studyblue.com)
LEGENDA: Adenoid = vegetații adenoide, polipii copilului
Tubal tonsil = amigdala peritubară (din jurul orificiului trompei Eustachio, orificiul intern al urechii, din spatele nasului)
Palatine tonsil = amigdala palatină, amigdala clasică
Lingual tonsil = amigdala linguală
Această funcție de protecție este importantă în prima parte a vieții individului. DAR, cu trecerea timpului, acest rol scade în însemnătate tot mai mult deoarece acești anticorpi se mai produc și în alte părți ale inelului lui Waldeyer sau ale sistemului limfatic situate la distanță în organism. În concluzie, AMIGDALELE ȘI VEGETAȚIILE ADENOIDE SUNT ÎN TOTALITATE ELIMINABILE și individul, respectiv corpul , în nici un fel, nu va fi mai rău din cauza exciziei lor sau a încetării funcției.
Pe de altă parte, AMIGDALELE ȘI VEGETAȚIILE ADENOIDE POT DEVENI PRIMEJDIOASE! Aceste organe se pot transforma în REZERVOARE de organisme patogene (producătoare de boli) și mai degrabă decât să protejeze devin SURSE de infecții recurente. Totodată , unul sau ambele organe pot fi într-atât mărite încât să dea simptome obstructive semnificative. Deși amigdalele respectiv vegetațiile adenoide mari sunt de obicei cele ce au suferit infecții repetate, chiar și organele sanatoase pot fi prea mari și cu efect obstructiv.
Amigdalele și vegetațiile adenoide nu se îndepărtează întotdeauna în același timp! La copii este aproape standard îndepărtarea vegetațiilor adenoide în cazul unei operații de amigdalectomie, dar nu este cazul întotdeauna la adulți. Vegetațiile adenoide se pot îndepărta ca procedură separată destul de frecvent. La adult este rară necesitatea unei adenoidectomii, dar ocazional se pot întâlni situații în care acest țesut nu s-a micșorat odată cu cresterea. La orice vârstă amigdalele nu se îndepărtează dacă nu sunt indicații specifice pentru această procedură. Uneori se întâmplă ca un pacient operat pentru hipertrofia vegetațiilor adenoide să dezvolte la un moment dat in timp noi simptome care sa indice amigdalectomia la un moment ulterior.
CELE MAI FRECVENTE INDICAȚII ALE AMIGDALECTOMIEI
CELE MAI FRECVENTE INDICAȚII ALE ADENOIDECTOMIEI
POSIBILE PĂRȚI NEPLĂCUTE ALE AMIGDALECTOMIEI/ADENOIDECTOMIEI
Nici un tratament, atât medical cât și chirurgical, nu este fără risc. Operațiile din titlu sunt frecvente și ușor de efectuat tehnic, sunt puține efecte secundare. Același lucru se poate spune despre anestezie. Cu toate acestea decese, afecțiuni ale sistemului nervos central, probleme cardiace și pulmonare au fost descrise. Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale doctorii și pacienții împreuna trebuie să fie pregătiți pentru absolut orice. Iată în continuare câteva posibile și mai frecvente complicații:
Deci, CUM NE DECIDEM ASUPRA NECESITĂȚII ȘI MOMENTULUI INTERVENȚIEI ?
MESAJE DE REȚINUT
O persoană nu ar trebui să sufere de amigdalită mai mult de 2 ori pe an indiferent că este vorba de adult sau copil!
Calitatea vieții unui pacient scade direct proporțional cu numărul de tratamente medicamentoase administrate respectiv cu numărul de episoade infecțioase prin discomfortul creat de regimul igieno dietetic impus și de regulile pe care și le impune chiar pacientul pentru a evita reapariția simptomelor!
Copilăria, și nu doar ea, ca perioadă a vieții individului tebuie să se traducă prin amintiri frumoase legate inclusiv de consumarea unei înghețate sau a unui sirop preparat cu apă minerală și nu prin vizite repetate la medic, litri de siropuri antibiotice administrate și interzicerea pe anumite perioade a ieșirilor din casă, respectiv a consumului unor alimente!
Bolile grave precum reumatismul articular, boli reanale, cardiace date de infecțiile vechi cu streptococ pot fi evitate simplu prin interveție chirurgicală!
Scăderea auzului prin otite repetate la copiii mici duce la o întârziere a dezvoltării acestora din punct de vedere al inteligenței preșcolare și școlare!
Scăderea capacității de efort, nasul care curge mult și frecvent în față, sforăitul, apatia, scăderea capacității de concentrare, paloara feței pot fi semne ale prezenței polipilor la copii!
Polipii și amigdalele mari duc la o falsă senzație de ,,sătul”prin oboseala mai rapidă a mușchilor ce ajută la înghițit – de aici o dezvoltare mai precară a copiilor cu polipi!
Respirația predominant pe gură a copiilor duce frecvent la faringite, amigdalite sau laringite deoarece aerul nu se încălzește suficient ca atunci când trece normal prin nas!
Respirația pe gură pentru a compensa blocajul nazal duce frecvent la defecte de implantare a dinților (atât cei de lapte cât și cei definitivi) care pot necesita aparate dentare sau tratmente stomatologice variate, cu costuri semnificative!
Polipii nu se vindecă prin tratamente medicamentoase fiind practic o bucată de țesut crescută și de obicei mărită în volum!
Polipii scoși corect, eventual sub control endoscopic nu se refac!
Dacă se scot polipii, cu sau fără amigdale, pacientul nu va răci mai repede, nu va face pneumonie – acesta este un mit!
Copii operați de polipi vor respira mai bine, vor respira corect pe nas și nu pe gură, vor auzi mai bine, vor putea sufla nasul mai bine, vor mânca mai bine, vor avea un zâmbet frumos, nu vor mai răci des iar răcelile nu vor mai dura mult sau nu vor mai necesita de fiecare dată administrare de antibiotice.
Orice problemă sau nelămurire aveți întrebați un medic specialist O.R.L. – este dreptul dumneavoastră să știți și obligația noastră să explicăm!
Cu respect și considerație,
Dr Gabriel Lostun
Medic specialist O.R.L. și Chirurgie Cervico-facială