Mastoidectomia este una din operatiile mari din chirurgia urechii si se recomanda in cazul in care infectiile din urechea medie(zona de ureche din spatele timpanului) se propaga spre aceasta zona – osul mastoid este osul pe care il simtim bombat in spatele pavilionului urechii. Acest os al craniului are o structura poroasa cu mai multe celule si care sunt tapetate de o mucoasa ce se poate inflama si ulterior infecta. Otitele medii frecvente, problemele de aerisire a urechii medii, functionarea proasta a trompei lui Eustachio (canalul de legatura intre urechea medie si zona din spatele nasului), blocajele nazale frecvente (la adulti prin rinite, deviatii de sept, polipoza, sinuzite iar la copii prin hipertrofia polipilor copilului) sunt cauzele principale incriminate. Mai rar posttraumatic se pot forma hematoame intraosoase care apoi se pot transforma in mastoidite.
Mastoidectomia este operatia prin care se frezeaza celulele bolnave ale osului mastoid pina la tesut sanatos si se formeaza o cavitate unica si o comunicare permanenta cu urechea medie sau in unele cazuri cu conductul auditiv extern. Exista mastoidectomii partiale, radicale si radicale modificate clasificare ce se refera la amploarea leziunilor si necesitatea de a freza si curata mai mult sau mai putin tesut osos. Cel mai frecvent se realizeaza cele partiale deoarece implica pastrarea structurilor urechii medii si prezervarea in mare masura a auzului restant cu care se prezinta pacientul. In cazurile in care bola este avansata si de obicei neglijata de ani de zile se recomanda procedeele totale deoarece auzul este pierdut aproape in totalitate si nu se mai cauta un rezultat functional ci mai degraba degrevarea de riscul unui abces cerebral sau de necesitatea unei reinterventii.
Desi interventia este una mare sau chiar extensiva avantajele experientei echipei alaturi de anestezia generala fac posibila externarea pacientului a doua zi. In cadrul blocului operator se lucreaza cu medici anestezisti cu experienta in chirurgia ORL, la fel si pe partea de asistenti medicali. Spitalul detine inafara de truselee de instrumentar de cofochirurgie, microscop de inalta performanta, endoscoape si freza chirurgicala de ultima generatie. De obicei la acest tip de interventii participa 2 medici ORL si un asistent instrumentar. O parte din medicii din echipa ORL au facut parte din personalul specializat de tara noastra pina la nivel de implant cohlear in ceea ce priveste chirurgia urechii.
Pacientii nu au dureri dar se recomanda o saptamana de antibiotic de protectie si antiinflamator. Controale sunt necesare de obicei la 48 de ore, la 14 si 30 zile. Firele de la incizia din spatele urechii se suprima la 14 zile. Pacientul poate avea vertij postoperator si se recomanda de obicei 14 zile de concediu medical si regim de evitare a intrarii apei in zona plagii.
Mastoidita cronica este o boala ce apare de obicei dupa ani intregi de suferinta a urechii. Problemele de aerisire, de auz, perforatiile de timpan din otite, otitele cu scurgere purulenta repetata din ureche prevestesc mutarea acestei suferinte din zona de ureche medie spre osul mastoid. Cea mai buna preventie este prezentare la medic in momentul in care se sesizeaza scurgeri din ureche, mai ales in context de raceli si dureri de ureche, cand avem scaderi de auz chiar si fara semnele precedente, cand exista episoade de durere la nivelul regiunii mastoidiene cu fluctuatii febrile si de auz.