Despre dacriocistita cronica – blocajul cailor lacrimale si solutiile medicale si chirurgicale

Dacriocistita cronica este boala ce presupune blocajul cailor lacrimale in urma inflamatiei cronice a canalelor glandelor lacrimale.

Blocajul cailor lacrimale apare in urma inflamatiilor si infectiilor cronice oculare si pe caile lacrimale propriu zis si uneori ca urmare a ingreunarii drenajului in fosele nazale. Calea lacrimala trece prin grosimea peretelui lateral al foselor nazale si se termina in meatul inferior adica aproape de planseul foselor nazale. Inflamatiile cronica ale nasului – in special rinitele pot duce si la o problema de drenaj a cailor lacrimale.

In cazul in care tratamentele medicamentoase si spalaturile pe caile lacrimale efectuate de obicei de medicii oftalmologi nu dau rezultate pacientul va efectua investigatii imagistice de tip computer tomograf si din punct de vedere ORL poate urma un tratament adresat rinitelor, in special cele de tip hipertrofic.

In cazul esecului solutiilor de mai sus se recomanda tratament chirurgical. Acesta se face sub anestezie generala si presupune desfundarea canaliculelor glandelor lacrimale urmata de instalarea unor sonde tip stent care raman sa dilate zona timp de 3 luni. In unele cazuri este nevoie si de frezarea crestei lacrimale si deschiderea sacului lacrimal pentru a asigura drenajul secretiilor purulente.

Interventia nu presupune dureri pentru pacient si externarea se poate face la 24 de ore. Singurul inconvenient poate fi de natura estetica in primele 7 zile cand pot aparea echimoze periorbitar. Pentru eliminarea stenturilor la 3 luni nu mai este necesara anestezia generala.

Fie ca exista o recomandare din partea unui medic oftalmolog sau de alta specialitate fie ca observati dumneavoastra probleme cu asigurarea drenajului cailor lacrimal va recomandam sa programati o consultatie cu un medic ORL pentru a fi evaluat/evaluata si a avea cele mai bune optiuni terapeutice.

ro_RORomanian