Apneea de somn este un sindrom periculos pentru corpul uman ce se diagnosticheaza obiectiv prin polisomnografie iar subiectiv de catre cei din jurul pacientului prin episoadele de sforait cu pauze in respiratie. Aceste pauze in respiratie presupun si pauze in oxigenarea pacientului si pot duce la probleme cardiace sau neurologice grave.
Sindromul de apnee de somn este frecvent insotit de obezitate, tulburari ale metabolismului lipidelor si afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientului.
Sediul apneei de somn de tip obstructiv este localizat la unul, mai doua sau trei niveluri – blocajele pot surveni prin sindroame obstructive nazale (deviatie de sept, rinita hipertrofica, polipoza nazala etc) si/sau faringiene (hipertrofie vegetatii adenoide, hipertrofie amigdale, hipertrofie lueta, ptoza valului palatin) si/sau prin obezitate excesiva.
Blocajele nazale sau faringiene au solutii chirurgicale insa singure nu pot asigura o ameliorare suficienta a apneei de somn in lipsa scaderii in greutate atunci cand aceasta este necesara. Se poate spune chiar ca in multe cazuri este mai eficienta scaderea in greutate iar multi pacienti confirma agravarea apneei sau transformarea sforaitului in apnee pe masura ce au dobandit kilograme in plus.
Din punct de vedere al chirurgiei ORL, in functie de ce se deceleaza la un examen ORL insotit de examinare endoscopica flexibila, pacientul poate necesita septoplastie, adenoidectomie (rezectia polipilor copilului), turbinotomie, amigdalectomie (excizia amigdalelor) sau amigdalotomie (micsorarea amigdalelor), uvulopalatofaringoplastie (redesenarea conturului valului palatin cu micsorarea sau excizia in totalitate a luetei), micsorarea amigdalei linguale de la baza limbii. Aceste interventii sunt menite sa recalibreze caile aeriene superioare si diametrele faringelui pentru a asigura fluxul aerian permanent si fara accentuarea zgomotelor respiratorii.
O parte din interventiile ce amelioreaza apneea de somn obstructiva se pot efectua cu anestezie locala la cabinetul ORL iar o alta buna parte cu anestezie generala.
Pentru o mai buna intelegere a acestei probleme complexe de sanatate va recomandam sa programati o consultatie la un medic ORL pentru a putea evalua obiectiv acest sindrom si pentru a stabili impreuna solutiile potrivite dumneavoastra.