Despre rinoplastie

Rinoplastia sau rinoseptoplastia este una din operatiile complexe care se afla la limita specialitatilor chirurgie plastica si ORL. Nasul (piramida nazala) are mai multe functii insa cele mai frecvent constientizate de pacient sunt cea respiratorie si cea estetica. Cele doua sunt strans interconectate  avand in vedre ca simetria structurilor anatomice nazale este in directa legatura cu capacitatea persoanei de a respira corect pe ambele nari.

Exista principiul bine definit ca directia in care sta piramida nazala in sensul ca mai la stanga sau mai la dreapta este direct legata de septul nazal – how goes the septum so goes the nose. Prin urmare o deviatie de sept mai ales de tip post traumatic se traduce prin fose nazale inegale si in consecinta respiratie proasta si un nas urat prin asimetrie.

Dismorfiile de piramida nazala (modificarile de forma cum ar fi cocoasa, deviatia in lateral a piramidei nazale, nas in sa, nas in S) precum si modificari functionale cum ar fi septul nazal deviat de la locul de insertie, din partea din fata a nasului, insuficienta de valva nazala (slabiciune cartilajelor de la nivelul varfului nasului care astfel nu pot tine fosele nazale deschis in inspir) duc la probleme serioase de respiratie, probleme care in timp cu modificarile pe fibrele de colagen ale pielii fetei, imbatranirea cartilajelor nazale, puratea ochelarilor se agraveaza dinm pacate.

Rinoplastia poate avea strict viza estetica de modificare de obicei a nasului in sensul de micsorare insa fiind o operatie mare si complexa de obicei este insotita de septoplastie si alte modificari ale scheletului osteo cartilaginos, turbinotomie pentru recalibrarea si egalarea spatiului din nari si care in final vor avea efecte foarte bune pe respiratie.

De multe ori incepem o discutie cu un pacient de la o problema de respiratie si ajungem la concluzia ca este nevoie si de o modificare a formei nasului pentru a obtine rezultatul scontat. O proba simpla pe care o practica multi pacienti inca dinainte sa ajunga la o consultatie este ridicarea varfului nasului sau tractionarea pielii de pe dorsul nazal sau tractionarea in lateral a peretelui fosei nazale.

Un nas mare nu este tot timpul eficient pentru respiratie iar micsoarea lui in primul rand din principii estetice nu inseamna o respiratie mai proasta.

Avand in vedere dimensiunea acestor probleme de obicei combinate ata estetice cat si functionale va recomandam sa apelati la un consult de specialitate si chiar la un second opinion pentru a lua cea mai buna decizie si mai ales una informata in aceste cazuri.

ro_RORomanian